Vårt team

Vårt team

Vi som startat Nimble Patch har bakgrund inom textilier och design, försäljning/marknadsföring och kvalitetssäkring. Vi har ett stort intresse för hållbarhet och cirkulära flöden. Det var när vi arbetade tillsammans med arbetskläder som vi tänkte att det borde finnas mer hållbara barnkläder. Både ur ett miljöperspektiv, men även sett till slitstyrka. Vi är båda mammor till aktiva barn och har själva upplevt problemet med att jeansen går sönder efter bara någon månads användning. Vi har provat olika lösningar för att förlänga byxornas liv - allt från klassiska patches med figurer, lappning och lagning med denim bitar och självklart klassikern - klippa av till shorts. Men när vi insåg hur självklart det är att jobba med förstärkningsmaterial i arbetskläder så tänkte vi - varför har man inte mer av det på barnkläder? Men tanken på att starta ett nytt klädmärke med nyproduktion var inte ett alternativ. Istället föddes idén att laga det som redan har producerats. Att ta till vara på barnjeans som fått hål på knäna eller som blivit för små och ge de ett nytt liv. Men samtidigt så ville vi inte använda oss av barnjeans som är i så bra skick att de kan säljas second hand. Så istället vi löste vi det så att vi köper upp barnjeans från sorteringsanläggningar, som är i för dåligt skick att säljas som secondhand, men alldeles för bra för att bli t.ex. fyllnadsmassa. Så genom att laga och re-designa barnjeans som fått hål på knäna gör vi planeten en stor tjänst, eftersom hela 80% av miljöpåverkan ligger i produktionsfasen.

Men det är också viktigt för oss att produktionen går rätt till och att även den är hållbar, både miljömässigt men framför allt socialt. Därför har vi valt att jobba med lokala skräddare. Yalla Mellerud är en socialt arbetsintegrerande verksamhet med fokus på att få, framför allt utlandsfödda, kvinnor in i arbetslivet. Kvinnor som genom arbetsträning kan gå från försörjningsstöd till egen försörjning genom anställning. 

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Genom att köpa en Nimble Patch byxa, så spar du inte bara på naturens resurser, dessutom hjälper du kvinnor in i arbetslivet och bli en värdefull resurs för vårt samhälle. Sen tjänar du faktiskt några kronor på att köpa ett par Nimble Patch byxor också. För istället för att köpa 2 eller 3 par jeans, kan du köpa ett par som kommer hålla både för slitage och växa med ditt barn. För det är ju faktiskt så att många av våra byxor kan man även förlänga med 3 cm, tack vare vår nedläggningsfunktion. Dubbelt så hållbart!

Maria Borbos, Grundare och VD