Hållbar klädvård

Alltid nytvättat och fräscht

Våra jeans är alltid tvättade när du får dem i din hand. Vi vill att du ska känna att du får en fräsch och ny byxa som kan användas direkt!

Men när det väl blir dags att tvätta jeansen, så är det bästa att tvätta dem så sällan som det går. Men det vet vi ju hur det är med barnjeans, de blir smutsiga efter en dag i skolan, på lekplatsen eller i skateparken. I alla fall våra barns jeans.

Tvätta i låg temperatur

Det bästa är att tvätta dem i så låga temperaturer som möjligt för att inte slita på dem. Dessutom sparar kallt vatten på energin. Eftersom våra jeans redan har haft ett långt och lyckligt liv, så har de redan tvättats ett antal gånger innan du får dem i din hand, men man kan alltid göra sitt bästa för att förlänga livet ytterligare. 

Sköljmedel och torktumling

Använd inte sköljmedel, eftersom det förstör elastanen i fibrerna. Detsamma gäller torktumling, undvik det eftersom värmen gör att de tappar sin form och förstör elasticiteten. Häng upp jeansen och låt dem torka efter tvätt. Vill man ha släta jeans så går det bra att stryka till dem på lägsta värmen.

Tvätta med liknande färger

Eftersom förstärkningsmaterialet vi använder är nytt och inte förtvättat, så tänk på att tvätta dem med liknande färger, då det eventuellt kan färga av sig (framför allt de mörka partierna).

Använd frysen

Är de inte smutsiga, men du vill bli av med eventuella bakterier och dålig lukt, så lägg dem i en påse i frysen ett par dagar. Ett annat tips för dålig lukt är att hälla i en skvätt med ättika när du tvättar dem.

Var med och förändra konsumtionen!

Genom att handla på Nimble Patch är du med och förändrar vårt konsumtionsmönster. Svenska konsumenter skänker 3,8 kg textilier till ideella aktörer, men köper bara 0,8 kg secondhand. Däremot köper vi ca 13 kg nya textiler och slänger ca 7 kg textiler i våra hushållssopor.

Genom att välja att köpa ett par Nimble Patch byxor så är du därför en miljöhjälte. Våra byxor har lämnats in till ideella aktörer. Vi köper dem och ger dem ett nytt liv!

Här kan du läsa mer om hur du shoppar smart:

Textilsmart

FactMovement

Läs mer om var och hur du kan lämna in dina textilier:

Johanna Leymann - hur ska jag kasta mina kläder

Naturvårdsverket - Textilavfall