2-3 dagars leveranstid | Klarna/Swish | Öppet köp

Textilindustrin är en miljöbov

EU´s textilkonsumtion står för den 4:e största klimat och miljöpåverkan i EU*. Kläder innehåller material som kräver stora resurser att producera och passerar genom flera led och länder innan de når dig som konsument.

En av vår tids största utmaningar är hållbar konsumtion. Idag konsumerar vi svenskar som om vi hade flera jordklot! I Sverige har textilkonsumtionen nästan fördubblats de senaste trettio åren. Av de 13,7 kg textilier som vi genomsnitt köpte år 2019 var 10 kg kläder. Dessutom slängs det ca 7,5 kg textil per person i hushållsavfallet varje år och en stor del av det (60%) är inte trasigt och skulle kunna användas av någon annan. Det är ett onödigt slöseri eftersom textil är en värdefull resurs och vår planet har påverkats under tillverkningsprocessen. 

Enligt Ellen MacArthur Foundation (2021) Circular Business Models, kan remake-plagg generera en CO2e-minskning med upp till 47%, jämfört med linjär modell. Tittar man på lagade och reparerade plagg är siffran 31%.

Det som påverkar klimatet allra mest är produktionen, ca 80%  av klimatpåverkan kopplas till produktionsledet. Om ett plagg därför används dubbelt så många gånger än genomsnittet kan klimatpåverkan sänkas med nästan hälften. Därför är det väldigt viktigt att vi ser till att varje plagg får ett längre liv och faktiskt används. McKinsey &Company (2020. Fashion on Climate) har estimerat att 21% av förbättringsarbetet ligger i att uppmuntra hållbar konsumtion genom cirkulära affärsmodeller. Genom att handla på Nimble Patch är du med och förändrar vårt konsumtionsmönster. 

*European Environmental Agency (2020) Textiles and the environment: the role of design in Europe’s circular economy och :Ellen MacArthur Foundation (2017) A new textiles economy

Svensk produktion

För oss är den sociala hållbarheten är lika viktig som miljömässig hållbarhet. Idag står nästan 15% av utlandsfödda kvinnor utanför arbetsmarknaden, vilket kan jämföras med att knappt 3% av svenskfödda kvinnor saknar anställning. Detta är inte bara ett problem för kvinnorna själva, det är också en förlust för samhället.  Genom vårt arbete med YallaTrappan och YallaMellerud, som är arbetsintegrerade sociala företag och kvinnokooperativ, tror vi på att stärka utlandsfödda kvinnors möjlighet att komma in på arbetsmarknaden genom anställning eller entreprenörskap.


Återbruk av redan producerad textil. Vi tillsätter endast 20% nytt material till ett redan befintligt plagg. 

Genom att fördubbla livslängden på ett plagg, minskar klimatpåverkan med 49%*

(*källa: Mista Future Fashion)

Vi använder oss av material som samlats in i Sverige. På så vis stannar det värdefulla materialet i Sverige och hamnar inte på klädberg i öken.

Även produktionen sker lokalt i Sverige.

Cordura® tyget vi tillsätter på knäna är mycket slitstarkt och används vanligtvis inom arbetskläder.

Med detta material på våra jeans, blir de 13,5 gånger mer slitstarka än jeans utan cordura.

Den sociala påverkan inom den textila sektorn har stor potential. Med ökad insamling, sortering och återbruk av textil, räknar man med att textilsektorn kan skapa upp mot 120 000 nya jobb.* I Nederländerna visar forskning på, att genom att fokusera på reparation, återanvändning och återförsäljning skulle detta potentiellt leda till en ökning med 25 % fler jobb.

*Source: SITRA (2021) How does the Circular Economy change jobs in Europe?


Förstärkningsmaterial

Vi använder oss av två varianter av förstärkningsmaterial i våra byxor. Båda tygerna är blandningar av polyamid, bomull och elastan med denimutseende. Den ena är en Cordura® Denim och är ett lätt och stretchigt tyg men som tål en långt mer nötning än vanlig denim. Det har en slitstyrka på 80 000 varv i ett Martindale test, där man testar hur stor slitstyrka tyget har, motsvarande ca 40 gånger mer slitstarkt än vanlig denim. 

Det andra tyget vi använder oss av är ett kraftigt förstärkningsmaterial som klarar tester upp till 150 000 varv på Martindale testet, det vill säga det tål ännu mer slitage - upp till 75 gånger mer slitage än vanlig denim. 

Vi har även lagt till en ny Cordura® denim som är väldigt stretchigt. Många av jeansen vi får in har mycket elastan i sig så därför har vi valt att matcha det med ett tyg som ger bästa komforten för barnen. Vi lät testa detta tyget för att se hur mycket mer slitstarkt det är än vanlig denim och det visade sig vara 13,5 gånger mer slitstarkt. Läs om testet här

Vad är då ett förstärkningsmaterial?

Jo, det är ett tyg som har en fibersammansättning som gör att slitstyrkan blir väldigt hög. Cordura® innehåller polyamid (Nylon) som är ett väldigt starkt textilt material. Det används ibland tillsammans med bomull som ger ökad komfort och ett snyggt utseende. Cordura® används till arbetskläder som ska kunna klara hårt slitage och lång användningstid i tuffa miljöer. Perfekt för våra små minihjältar med andra ord! 


Kvaliteten på våra byxor

Våra byxor har haft ett liv innan och hur kan du som kund veta att du får en byxa som "håller måttet"?

Alla våra byxor genomgår en kvalitetskontroll för att säkerställa att de uppfyller våra krav på vad som är okej slitage eller inte. Eftersom byxorna är pre-loved har de haft ett liv och lite slitage är ett måste. Men de ska inte vara trasiga eller ha stora fläckar. De får heller inte vara sladdriga i tyget på ställen som är utsatta för slitage, tex i grenen eller baken. Slitna benavslut sorterar vi även bort, men går byxan att använda med förlängningsfunktionen så kan dessa byxor användas (beror på hur brett benavslutet är).

Hur går kvalitetskontrollen till då?

När byxorna har levererats från sorteringsanläggningen, gör vi ytterligare en finsortering för att se att inget par har kommit igenom nålsögat i sorteringen. Sedan tvättas alla byxor innan de ska sys om. Där tittar vi även igenom så att knappar och dragkedjor fungerar. Vi kontrollerar även justeringsbandet i midjan, är det allt för slitet så byts det ut.


Alltid nytvättat och fräscht

Våra Jeans är alltid nytvättade när du får de i din hand. Vi vill att du ska känna att du får en fräsch och ny byxa som kan användas direkt. Men när det väl blir dags att tvätt jeansen är det bäst att tvätta de så sällan det går. Men det vet vi ju hur det är med barnjeans, de blir smutsiga efter en dag i skolan eller på lekplatsen, i alla fall våra barns jeans. 

  • Tvätta jeans i låga temperaturer

Detta sparar både energi men minskar även slitaget på byxorna.

  • Sköljmedel och torktumling

Använd inte sköljmedel, då det kan förstöra elastanfiberna. Har byxorna fått en dålig lukt kan du slänga in lite ättika i sköljmedelsfacket. För svåra fläckar rekommenderar vi Galltvål. Torktumling bör undvikas, då värmen gör att de tappar sin form och elasticitet. Häng upp jeansen efter tvätt och låt de torka.

  • Tvätta med likande färger

Eftersom förstärkningsmaterialet/corduran vi använder inte är förtvättad, kan den färga av sig på ljusare textilier, så tänk på att tvätta med liknande färger.